Από το ημερολόγιο του Σκόκου (1907)


Διαβάστε αυτή την εγγραφή του 1907 και δείτε πόσες ομοιότητες υπάρχουν με το σήμερα.



" Ένα μεγάλο κακό που έβλαψε την Ελλάδα από την σύστασή της μέχρι και σήμερα είναι το είδος της εκπαίδευσης που παρέχει.
Η εκπαίδευση αυτή είναι που δημιουργεί ημιμαθείς, αερολόγους και στενοκέφαλους ανθρώπους και που ευθύνεται για τους αυξανόμενους κηφήνες των καφενείων και των παρασιτικών ορνέων του δημοσίου ταμείου. Η Ελλάδα χώρα ανεκμετάλλευτη γεωλογικά, βιομηχανικά, εμπορικά, παρουσιάζει το μοναδικό φαινόμενο χιλιάδων νέων αποφοίτων γυμνασίου, να διεξάγουν ένα άγριο αγώνα προς κατάληψη μιάς ευτελούς δημοσίας ή άλλης θέσεως. Τελευταία για τον διαγωνισμό κατάληψης μίας και μόνο θέσης γραμματέως επέδραμαν περισσότεροι από εκατό νέοι. Τα πρόωρα αυτά θύματα, οφείλονται κυρίως στην εκνευριστική σχολαστικότητα του εκπαιδευτικού μας συστήματος, το οποίο ανοίγει στους νέους μας μια μόνο πόρτα αυτή των κλασικών σπουδών και κλείνει κάθε άλλη εξέλιξη για προαγωγή θετικών ή πρακτικών επαγγελμάτων.
Οι νέοι σήμερα εξερχόμενοι του σχολείου και εφόσον οι γονείς τους δεν τους προορίζουν για γιατρούς ή δικηγόρους, δηλαδή άλλη μία σταγόνα στον ωκεανό της επιστημονικής υπερτροφίας στην Ελλάδα, συνεχίζουν σε επαγγέλματα ουσιαστικά χωρίς εφόδια θετικών γνώσεων, χωρίς όπλα με τα οποία θα είναι ικανοί να αγωνιστούν. Όλοι ψάχνουν για μια θεσούλα γραφικής εργασίας, την οποία ζητιανεύουν μάλιστα ως ελεημοσύνη ματαίως δεξιά και αριστερά. Για τον βιομηχανικό μας κλάδο αυτοί είναι απαράδεκτοι. Για τον εμπορικό μας κλάδο ακόμα χειρότεροι. Επικράτησε η εσφαλμένη ιδέα ότι για τις γραφικές εργασίες δεν χρειάζεται καμία παρασκευή και απλά είναι αρκετό το να έχεις τελειώσει το γυμνάσιο".





Ο Κωνσταντίνος Σκόκος αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, δεν ασχολήθηκε όμως επαγγελματικά με τη δικηγορία. Από νεαρή ηλικία στράφηκε στο χώρο της δημοσιογραφίας. Έγινε με το εικονογραφημένο Εθνικόν Ημερολόγιον Χρονογραφικόν, Φιλολογικόν και Γελοιογραφικόν (γνωστό ως Ημερολόγιον Σκόκου), που εξέδιδε ανελλιπώς για τριανταδύο χρόνια (1886-1918). Από αυτό το ημερολόγιο λοιπόν κρατάμε μια καταχώρηση που νομίζω ότι αντιπροσωπεύει το σήμερα ακριβώς όπως και τότε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου"