Ο Αγώνας για το πράσινο του 1939 (Μιχάλης Μανούσκος)


Κατασκευάσθη εν έτει 1939 επί Δημαρχίας Μανούσκου 


Το 1939 η Κυβέρνηση του Μεταξά διορίζει για Δήμαρχο Πειραιά τον βιομήχανο Μιχάλη Μανούσκο. Ο Μανούσκος ήταν ήδη γνωστός και αγαπητός στον Πειραιά γιατί λίγα χρόνια πριν, μαζί με τον αεροπόρο και Πειραιώτη Καμπέρο, υπήρξε εκ των ιδρυτών του Ολυμπιακού (1925) και είχε διατελέσει και πρώτος Πρόεδρός του από το 1925 έως το 1928, ενώ το έτος που διορίστηκε Δήμαρχος (1939) τελείωνε ήδη την δεύτερη θητεία του ως Πρόεδρος του Ολυμπιακού. 

Ο Ι. Μεταξάς που γνωρίζει την απήχηση που έχει ο Ολυμπιακός στον Πειραιά, τοποθετεί τον Πρόεδρο της επίσημης αγαπημένης ομάδας της πόλης Δήμαρχο, προκειμένου να αυξήσει το κύρος του καθεστώτος.

Ο Μανούσκος με την βοήθεια του Κώστα Κοτζιά που ήταν τότε Υπουργός Διοικήσεως Πρωτεύουσης, (ήδη είχαν αναπτύξει φιλία μεταξύ τους από τον χώρο του ποδοσφαίρου, όταν ο Κοτζιάς είχε διατελέσει Πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (Ε.Π.Ο.)) ξεκινά μια μεγάλη εξόρμηση στην πόλη του Πειραιά που την ονομάζει "Εβδομάδα Πρασίνου" και με κύριο σύνθημα το "Αγώνας για το Πράσινο".

Το σύνθημα αυτό χτυπά σαν κεραυνός στους Πειραιώτες όταν ένας Πρόεδρος των Κόκκινων (Ολυμπιακού), ξεκινά εξόρμηση για να επικρατήσει το Πράσινο στον Πειραιά. Έτσι τους αναγκάζει να σταματούν για διαβάζουν τις ανακοινώσεις του Δημάρχου που έχουν αναρτηθεί σε Κεντρικά σημεία της πόλης.

Αποτέλεσμα αυτής της εξόρμησης που ξεκινά στις 12 Φεβρουαρίου του 1939 και τελειώνει στις 19 Φεβρουαρίου, είναι να διατεθεί ένα τεράστιο ποσό για την δενδροφύτευση δρόμων και πλατειών που ποτέ δεν είχε δαπανηθεί για τον Πειραιά.

Όλοι οι δρόμοι σήμερα που φέρουν στο κέντρο τους κήπους ή συστοιχίες δρόμων είναι αποτέλεσμα της εξόρμησης αυτής. Οι Λεωφόροι Χαριλάου Τρικούπη, Ζαννή, Φρεαττύδος, Βασιλέως Γεωργίου Α΄, με τα χαρακτηριστικά πράσινα διαζώματα στην μέση είναι από την εξόρμηση του Μανούσκου του 1939. Επίσης κηπάρια που βρίσκονται σε συμβολές δρόμων όπως αυτό έναντι της Πηγάδας (συμβολή Σαχτούρη, Λέκκα και Κουντουριώτου), το κηπάριο στην συμβολή Ζαννή με Σαχτούρη και πλήθος άλλων που συνήθως προσπερνάμε αδιάφορα γιατί δεν έχουν το μέγεθος να μας εντυπωσιάσουν με την παρουσία τους είναι από την "Εβδομάδα Πρασίνου" του 1939.

Στον κήπο του Μανούσκου που προφορικές μαρτυρίες θέλουν επί κατοχής στα λιγοστά του δέντρα να έχουν απαγχονιστεί αγωνιστές της αντίστασης και να παραμένουν για μέρες σε κοινή θέα προς παραδειγματισμό, ενώ άλλες μαρτυρίες, θέλουν Πειραιώτες να θάβουν νεκρούς της οικογενείας τους για να μην επιστρέψουν τα κουπόνια συσσιτίου 

Οι πέτρες στήριξης του μικρού κήπου με την πλάκα του Μανούσκου (1939) παραμένουν μέχρι σήμερα
Αποτέλεσμα της "Πράσινης εβδομάδας" του 1939 ο κήπος στην συμβολή των Λ. Σαχτούρη  - Λέκκα - Κουντουριώτου

    
Όλα τα σχολεία του Πειραιά, Σύλλογοι, Ενώσεις, Σύνδεσμοι, η Ομάδα του Ολυμπιακού και άλλα αθλητικά Σωματεία δραστηριοποιήθηκαν το 1939 στην Πράσινη Εβδομάδα του Πειραιά
Ακόμα και το ρολόι στο Πασαλιμάνι κατασκευάστηκε επί Μανούσκου αν και φέρει ιδρυματική πλάκα έτους 1940 ημερομηνία που προφανώς εγκαινιάστηκε. Η μικρή πλατεία η οποία όπως είπαμε προϋπήρχε έλαβε το όνομα "Αβγό" λόγω του σχήματός της. (ή "Αυγό" όπως γράφονταν παλαιότερα). 


Σπάνια φωτογραφία στην οποία φαίνεται η μικρή κυκλική πλατεία σε σχήμα αβγού, δύο χρόνια περίπου πριν από την κατασκευή του Ρολογού επί Μανούσκου


ROLOI
Το ρολόι στο Πασαλιμάνι αποτελεί κι αυτό δημιούργημα του Μανούσκου
Κατασκευάσθη εν έτει 1940 επί Δημαρχίας Μ. Μανούσκου

Ο Κοτζιάς Υπουργός Διοικητής Πρωτευούσης και ο Μιχάλης Μανούσκος δίνουν πρώτοι το παράδειγμα (στην βάση του δέντρου προσέξτε στο βάθος το Ρολόι του Πειραιά)

Η Βασιλέως Γεωργίου Α΄ με τα κηπάκια στο κέντρο της (αναμορφωμένα). Η αρχική τοποθέτησή του οφείλεται στον Δήμαρχο Μιχάλη Μανούσκο


Ο Μανούσκος υπήρξε εκ των ιδρυτών του Ολυμπιακού (1925) και είχε διατελέσει και πρώτος Πρόεδρός του από το 1925 έως το 1928. 
Επιμέλεια κειμένου και φωτογραφικό υλικό από Στέφανο Μίλεση

2 σχόλια:

Γιαγιά Αντιγόνη είπε...

Πώς ανακαλύπτω την ιστορία της πόλης μας!
Είναι φανταστικό!!!
Αυτό μου έλεγαν και γνωστοί μου!
Πολλά ευχαριστώ!

Stefanos Milesis είπε...

ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια

Δημοσίευση σχολίου

"Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου"