Πειραιάς - Όττομπρουν Μονάχου

Το Μουσείο του Όθωνα

Γράφει ο Στέφανος Μίλεσης
Ξημερώνει η 28η Αυγούστου του 1834 όταν ένα αγγλικό πλοίο, κατασκευασμένο στην Βομβάη, με 46 κανόνια, το «Μαδαγασκάρη» εισέρχεται αργά στο λιμάνι, φέρνοντας μαζί του τον πρώτο Βασιλιά της Ελλάδας τον Όθωνα, που καταφθάνει πανηγυρικώς στην πόλη του Πειραιά με σκοπό να εισέλθη στην νέα Πρωτεύουσα πλέον του Ελληνικού κράτους την Αθήνα. 

Ο Όθων έφηβος ακόμα, έφερε την βαυαρική στολή του αξιωματικού, ενώ οι κάτοικοι των Αθηνών μαζί με πολλούς δημογέροντες, κατέβηκαν στον Πειραιά για να τον υποδεχθούν. Ο Πειραιάς μέχρι τότε ήταν μια ερημική ακτή. Αποτελείτο από την μονή του Αγίου Σπυρίδωνος με τον μικρό της ναό και από μια καλύβα που χρησίμευε επί τουρκοκρατίας ως κατοικία του εγκατεστημένου μόνιμα στον Πειραιά τούρκου τελωνοσταθμάρχη. Τίποτε άλλο δεν υπήρχε ακόμα. Αλλά και η Αθήνα ήταν επίσης πολύ μικρή πόλη. Οι Αθηναίοι κατέβηκαν στον Πειραιά με τα πόδια, καλύπτοντας τα δέκα χιλιόμετρα με μοναδικό σκοπό να δουν έστω και μισή ώρα νωρίτερα, πρώτοι από τους υπόλοιπους, το νέο βασιλέα. Ο Όθων αποβιβάσθηκε στον Πειραιά πολύ πρωί. Πίσω του τα μέλη της αντιβασιλείας και μερικοί γραμματείς της επικρατείας –έτσι έλεγαν τους Υπουργούς εκείνη την εποχή-.

Στο λιμάνι τρεις δημογέροντες στάθηκαν μπροστά στον Όθωνα. Ο ένας εξ αυτών ο Γιαννάκης Βλάχος τον προσεφώνησε. Ο δεύτερος δημογέροντας του προσέφερε κλάδο ελαίας, κομμένο από το ίδιο δένδρο στην σκιά του οποίου δίδασκε ο Σωκράτης και στοχάζονταν ο Πλάτωνας. Τέλος ο τρίτος δημογέροντας προσέφερε μια τεράστια ζωντανή κουκουβάγια, ως σύμβολο της πόλης των Αθηνών αλλά και της σοφίας και φρονήσεως.  Ο Βασιλιάς συγκινημένος ανέβηκε στην Αθήνα έφιππος. Η είσοδός του είχε κανονιστεί να γίνει από την πύλη του Αδριανού στην οποία είχαν τοποθετήσει και επιγραφή που έλεγε «Εδώ είναι η Αθήνα η πόλη του Θησέα και του Αδριανού, τωρινή πόλη του Όθωνα».  Έκτοτε ουδέποτε έγινε σε πραγματική πύλη υποδοχή Έλληνα ή ξένου επίσημου, αφού έγινε κακό συνήθειο να στήνουν μια ξύλινη κατασκευή (σε σχήμα πύλης) στο λιμάνι του Πειραιά για την υποδοχή, η οποία με τα σημερινά δεδομένα μάλλον θα ήταν κακόγουστη...

Ο Όθωνας αυτό τον κλάδο ελαίας που του πρόσφεραν στον Πειραιά τον φύλαγε στα τότε ανάκτορα αποξηραμένο ως ανάμνηση της υποδοχής του από τον λαό. Όταν εξέπεσε του θρόνου και έφυγε για την χώρα του, ο αποξηραμένος αυτός κλάδος εξαφανίστηκε από τους «επαναστάτες» που εισέβαλαν στα ανάκτορα και τον πήραν χωρίς να τους είναι σε τίποτα χρήσιμος.

Την κουκουβάγια που προσέφεραν στον Όθωνα αυτός την έδωσε με την σειρά του στον πατέρα του Λουδοβίκο, είναι δε αυτή που βρίσκονταν (δεν ξέρω αν υπάρχει ακόμα), στο Μουσείο του Μονάχου και η οποία δημιουργούσε τόσες αναμνήσεις στους Έλληνες που το επισκέπτονταν. Λένε χωρίς να είναι επιβεβαιωμένο, ότι αυτή η τεράστια κουκουβάγια φονεύθηκε και ταριχεύθηκε με μέριμνα του αρχιτέκτονα Κλέντσε ο οποίος ζούσε τότε στην Αθήνα μόνιμα, αφού είχε ως εργασία να δουλέψει πάνω στα σχέδια της πόλης που είχαν καταρτίσει οι Κλεάνθης και Σάουμπερτ, για να μεταμορφώσει την πόλη προς το μεγαλοπρεπέστερο, κατά τα πρώτυπα του Μονάχου !

Έτσι ταριχεύτηκε και η σοφία και η φρόνηση στην Ελλάδα. Όσο για τον ενθουσιασμό του λαού στην υποδοχή, αυτός ο ίδιος λαός αργότερα τον αποκαλούσε τύραννο και μια νύχτα του Οκτωβρίου με τον ίδιο ενθουσιασμό τον εξεθρόνιζε από την ίδια πόλη που τον υποδέχθηκε, τον Πειραιά, ρίχνοντας στην θάλασσα ακόμα και την προτομή του που δέσποζε στην τότε Πλατεία Όθωνος (σημερινή Καραϊσκάκη). Στο Μόναχο σήμερα ένας δήμος είκοσι χιλιάδων κατοίκων, αυτός του Όττομπρουν, είναι αφιερωμένος στον Όθωνα της Ελλάδος και εκεί δεσπόζει και το Otto von Griechenland-Museum δηλαδή το Μουσείο του Όθωνα από όπου και η φωτογραφία.

Σχετική αρθρογραφία: Γλαύκας εις Αθήνας (Το περιστατικό του Όθωνα στον Πειραιά)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου"