Το ρολόι της Σιταποθήκης (Σιλό)

ΡΟΛΟΪ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ


του Στέφανου Μίλεση

Κατασκευάστηκε και τοποθετήθηκε στην κορυφή της αποθήκης δημητριακών και ξηρών καρπών που επικράτησε να ονομάζεται Σιλό (Silos) ή σιταποθήκη, δίπλα στις μόνιμες δεξαμενές της Ηετιώνειας Ακτής το Νοέμβριο του 1965 και σε ύψος 50 μέτρων. Μαζί με το ύψος του ρολογιού το σιλό φθάνει τα 56,20 μέτρα. Στην κορυφή του ρολογιού έχουν τοποθετηθεί φωτεινοί σημαντήρες για την ασφάλεια των πτήσεων. 


Το ρολόι του Πειραιά έχει διάμετρο πλάκας 6 μέτρα και από τεχνικής απόψεως είναι ενισχυμένο γιατί δεν είναι εντοιχισμένο, αλλά στηριγμένο σε σιδερένιο σκελετό και γιαυτό έχει υπολογισθεί με κάθε λεπτομέρεια ο μηχανισμός του ώστε να αντέχει στις ιδιαιτέρως δύσκολες συνθήκες αέρα, ζέστης, βροχής, κρύου που επικρατούν σε αυτό το ύψος. 


Το ρολόι με την βάση του ζυγίζει 5 τόννους. Τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του ήταν γνωστό με το όνομα "ρολόι γίγας". Μετά την κατεδάφιση του Παλαιού Δημαρχείου (ρολόι), οι Πειραιώτες άρχισαν να το αποκαλούν το ρολόι στο λιμάνι ή ρολόι του Ο.Λ.Π. 

Για την κατασκευή του, χρειάσθηκαν 15 εξειδικευμένοι τεχνίτες ενώ απαιτήθηκαν 5 μήνες.

Οι ωροδείκτες είναι 30 κιλά βάρος και έχουν μήκος 2,60 μέτρα.

Οι λεπτοδείκτες στο ρολόι είναι τετράπλευροι, έχουν βάρος 40 κιλά ο καθένας και μήκος 3 μέτρα. 

Για να έχουμε άποψη σύγκρισης να πούμε ότι το γνωστό ρολόι στο Λονδίνο του Γουεστμίνστερ το οποίο είναι γνωστό ως big ben (Elizabeth tower) διαθέτει ωροδείκτη μήκους 2,70 μέτρων και λεπτοδείκτη 4,30 μέτρων και ο μηχανισμός του ζυγίζει 5 τόννους.
  
Κατασκευαστής του ρολογιού φέρεται να είναι ο βιοτέχνης Γεώργιος Καραμάνος, όπως ανέφεραν τα σχετικά δημοσιεύματα της εποχής.


Είναι γεγονός ότι το ρολόι του λιμανιού αν και επιβάλλει την παρουσία του οπτικά και ακουστικά καθότι είναι ρυθμισμένο να παίζει ανά ώρα "τα παιδιά του Πειραιά", παραβλέπεται από οποιαδήποτε αναφορά. 

Ακούγεται σε όλη την περιοχή του λιμένα και στο μεγαλύτερο μέρος της πόλης. Συντροφεύει τους Πειραιώτες συνεχώς με τον ήχο του και αποτελεί εστία φωτογράφισης για τους τουρίστες των κρουαζιεροπλοίων, ενώ προκαλεί έκπληξη και ενθουσιασμό στους ξένους τουρίστες που αναγνωρίζουν την μελωδία του.

 Ο ήχος του μαζί με τα σφυρίγματα των πλοίων, την έπαρση και υποστολή σημαίας στη Ναυτική Σχολή Δοκίμων και τις καμπάνες των εκκλησιών, αποτελούν τους ήχους που κυριαρχούν στο πειραϊκό λιμάνι. 

Το ρολόι των Σιλό είναι το τρίτο ρολόι στον Πειραιά, μετά το ρολόι - παλιό δημαρχείο και το ρολόι στο Πασαλιμάνι (αβγό) που η παρουσία του είναι σημαντική στην ιστορία της πόλης. 


2 σχόλια:

Unknown είπε...

Οι 9 στους 10 δεν ξεραμε τις λεπτομερειες,της κατασκευης,και τοποθετησης του!Ευχαριστουμε για την πληροφορηση!

a/stm είπε...

Γνωρίζετε από πότε παίζει 'Τα παιδιά του Πειραιά'; Ψάχνω πληροφορίες για το ρολόι του Σιλό για μια εργασία που κάνω και θα ήθελα να μάθω από ποιόν αποφασίστηκε να παίζεται το συγκεκριμένο τραγούδι ή ακόμα και για ποιον λόγο. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Δημοσίευση σχολίου

"Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου"