Ο Αρχιτέκτονας Ιωάννης Λαζαρίμος



Του Γεωργίου Νικ. Σαχίνη

Μια από τις διαπρεπέστερες υδραιοπειραιώτικες φυσιογνωμίες που άφησαν πλήθος έργων στην πόλη του Πειραιά, ήταν και ο αρχιτέκτονας - μηχανικός Ιωάννης Λαζαρίμος.

Φυσιογνωμία, που άφησε εποχή στο πέρασμά της με πρωτοποριακές και παράτολμες καλλιτεχνικές αντιλήψεις της.

Η οικογένεια Λαζαρίμου είναι γνωστό πως κατάγεται από την Ύδρα, όπου κατά την Επανάσταση του 1821 διέπρεψαν τα μέλη της σε πολεμικές ναυτικές επιχειρήσεις και σε διοικητικές αποστολές. Το ιστορικό αρχείο της Ύδρας αναφέρει αρκετούς Λαζαρίμους. Η οικογένεια Λαζαρίμου ήταν από τις πιο εύπορες και τις πιο αναπτυγμένες στην Υδραϊκή κοινωνία. Ο παππούς του Ι. Λαζαρίμου, ονομαζόμενος Δημήτριος Λαζαρίμος ήταν ενορίτης της εκκλησίας των διαπρεπών Υδραίων, της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (Γιαννοπούλου). Ο αξέχαστος Αντώνης Μανίκης αναφέρει τον Ιωάννη Διονυσίου Λαζαρίμο ως "γνήσιον τέκνον της Ύδρας". Η οικογένειά του είναι από τις πρώτες που εγκαταστάθηκαν, μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας, στον Πειραιά.

Γεννήθηκε το 1849. Σπούδασε αρχιτεκτονική στην Σχολή Καλών Τεχνών των Παρισίων και ακολούθησε τα μαθήματα του Πολυτεχνείου του Βερολίνου. Διετέλεσε Καθηγητής του Μετσόβειου Πολυτεχνείου, αργότερα δε υποδιευθυντής του". 

Σ΄ αυτά συμπληρώνω, από τον ανεψιό του επίσης αρχιτέκτονα - μηχανικό Ανδριανό Λαζαρίμο (κατασκεύασε μεταξύ άλλων το Κινηματοθέατρο Παλλάς Πειραιώς), πως στο Πολυτεχνείο ήταν Καθηγητής από το 1878 μέχρι τον θάνατό του, που σημειώθηκε το 1912 (κατ΄ άλλους το 1914). Ακόμα διετέλεσε διευθυντής των σπουδών του Πολυτεχνείου  για περισσότερο από 30 χρόνια και της Σχολής Καλών Τεχνών. Καθηγητής διετέλεσε και στην Σχολή των Ευελπίδων και τη Σχολή των Ναυτικών Δοκίμων στις οποίες δίδαξε ανώτερα μαθηματικά και γεωδαισία, ενώ κατά τα τελευταία έτη τοπογραφία και γεωδαισία. Καθώς ήταν και διαπρεπής μαθηματικός, συνέγραψε την μελέτη "Διαφορικό και Ολοκληρωτικό Λογισμό". 

Ο Ιωάννης Λαζαρίμος όμως δεν περιόρισε την δράση του στα όσα ανέφερα. Εκτέλεσε πολλά σημαντικά έργα τα οποία θ΄ αναφέρω κατά χρονολογική σειρά, όσα βέβαια μας διασώζει ο Ανδριανός Λαζαρίμος:

  • Το Γυμνάσιο Πειραιά (τα σχέδια φέρουν χρονολογία 3/10/1874 με προϋπολογισμό δαπάνης δραχμών 39,552)

  • Πλατεία Κοραή, ο μεταξύ Θεάτρου και εκκλησίας Αγίου Κωνσταντίνου χώρος (1874)

  • Δημιουργία του λιμανιού Αλών (του άλλοτε ονομαζόμενου λανθασμένα ως Ζέας, μπροστά από τον Ηλεκτρικό Σταθμό Πειραιά) (Σχέδια 1878, εκτέλεση 1880)
  • Η πανέμορφη εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου (1878)


  • Η μεγαλοπρεπέστατη εκκλησία του Αγίου Νικολάου με τον διπλό τρούλο (1888)

Εκτός από αυτά εκτέλεσε και αρκετά άλλα έργα, που δεν σώθηκαν οι χρονολογίες εκτέλεσής τους, όπως η διαρρύθμιση του λιμένος Κανάρη (Πασαλιμάνι), η δημιουργία πολλών πλατειών, η οικοδόμηση οικιών και πολλών σχολικών κτηρίων πάνω βεβαίως σε δικά του σχέδια.
Στα συμπλήρωμα αντιγράφω από τον Ανδριανό Λαζαρίμο "Μεταξύ δε των άλλων τεχνικών έργων του, εξαιρετικής σημασία υπήρξε το 1880 η ύδρευση του νησιού του Πόρου, από την απέναντι πηγή Μπόλεσι της Πελοποννήσου, στην οποία είχε μεταβεί να δει από κοντά το τότε Πρωθυπουργός Αλέξανδρος Κουμουνδούρος."

Προσθέτω ακόμα ότι μου είπε προ ετών ο διαπρεπέστατος δικηγόρος του Πειραιά και επίσης ανεψιός του Διονύσιος Λαζαρίμος:
"Κατά την κατασκευή του μικρού τρούλου της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, οι τεχνικοί φοβήθηκαν από το παράτολμο σχέδιο του διπλού τρούλου και ο ίδιος ο αρχιτέκτονας αναγκάστηκε να βρίσκεται όλο το διάστημα μαζί τους, εκεί ψηλά, στα ικριώματα...."


1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Γιατι το ιερο του Αγιου Νικολαου δεν βλεπει την ανατολη αλλα τον βορρα,?το κτιριο του Πειραικου Συνδεσμου ερεπιο πια και αδιαφοροι ολοι,απλα εχουν βαλει προστατευτικα για τυχαια ατυχηματα απο σοβαδες κ,λ,π,Ειναι αξιοθαυμαστα τα εργα του και αν σκεφτουμε και την εποχη και τις δυσκολιες τις οικονομικες οι ευποροι δημοτες προσεφεραν,στα εργα απο οτι βλεπουμε και στις μαρμαρινες πλακες με τα ονοματα,

Δημοσίευση σχολίου

"Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου"