Μια φωτογραφία μια ιστορία: Τα τεθωρακισμένα μιας εκλογικής αναμέτρησης (1932)

10 Απριλίου 1932 τεθωρακισμένα κάνουν την εμφάνισή τους στον Πειραιά. Η φωτογραφία με την επεξήγηση ανήκει στον Δημοσθένη Μπούκη 

Του Στέφανου Μίλεση

Ήταν 10 Απριλίου 1932 όταν ο Πειραιάς παρουσίαζε όψη στρατοκρατούμενης πόλης. Τα πάντα ήταν κλειστά ενώ στους δρόμους υπήρχαν μόνο περίπολοι αστυνομίας και στρατού. 

Τότε ήταν μάλιστα, που για πρώτη φορά εμφανίσθηκαν στον Πειραιά τεθωρακισμένα οχήματα της Αστυνομίας Πόλεων που μερικά εξ αυτών στάθμευσαν στην Πλατεία Κοραή ενώ τα περισσότερα στην Τερψιθέα. Επίσης σε όλη την παραλιακή γραμμή της Ακτής Μιαούλη ουλαμοί ιππικού περιπολούσαν.

Ουλαμός Ιππικού σε περιπολία στην στρωμένη ακόμη με καλντερίμι Ακτή Μιαούλη


Δεν ήταν ετοιμασία για πόλεμο αλλά για μια εκλογική αναμέτρηση Δημοτικών εκλογών. Αντιμέτωποι ήταν από την μια πλευρά ο Σωτήριος Στρατήγης (υποψήφιος του Λαϊκού Συνδέσμου Πειραιώς) και από την άλλη ο Αθανάσιος Μιαούλης (υποψήφιος του Κόμματος των Φιλελευθέρων). 

Ο δεύτερος ήταν δημοφιλής υποψήφιος ειδικά ανάμεσα στους εκλογείς των προσφυγικών συνοικισμών ειδικά της Νέας Κοκκινιάς και της Δραπετσώνας. Ο Αθανάσιος Μιαούλης δεν ήταν τυχαίος υποψήφιος, αλλά δισέγγονος του Ναυάρχου της επανάστασης, στρατιωτικός ο ίδιος γεννημένος στον Πειραιά το 1868, Υδραϊκής φυσικά καταγωγής. Ήρωας Βαλκανικών πολέμων ο ίδιος, είχε παντρευτεί γυναίκα από την επίσης γνωστή πειραϊκή οικογένεια Λυκούδη. Περιζήτητος στον Πειραιά είχε πιεστεί να κατέβει ως υποψήφιος των Φιλελευθέρων, καθώς ο ίδιος επιθυμούσε μια βουλευτική υποψηφιότητα.

Από την άλλη πλευρά ο "βέρος Πειραιώτης" (γεννημένος στον Πειραιά το 1878) Σωτήριος Στρατήγης, φανατικός αντιβενιζελικός, στρέφονταν φανατικά "εναντίον της Βενιζελικής φατρίας, η οποία καταβαράθρωσε κατά την τελευταία τετραετία την Ελλάδα".

Σωτήριος Στρατήγης



Η σύγκρουση των δύο υποψηφίων ήταν τόσο έντονη που ο Στρατήγης έφτασε στο σημείο να πει δημόσια πως εάν κέρδιζε ο αντίπαλός του, θα ξεσπούσε στρατιωτικό κίνημα από τον Πειραιά!

Οπαδοί του Στρατήγη


Έτσι κάτω από την ένταση των προεκλογικών ημερών είχαν ληφθεί τόσα μέτρα, ώστε ο Πειραιάς να μοιάζει με πόλη που είχε καταληφθεί! Όλα τα δημόσια κέντρα ήταν κλειστά και μόνο όπου υπήρχαν τα τεθωρακισμένα οχήματα της αστυνομίας, υπήρχε συγκέντρωση κόσμου, καθώς όλοι ήθελαν να δουν από κοντά αυτά τα παράξενα τετράτροχα οχήματα!

Πειραιώτες φωτογραφίζονται μπροστά από τεθωρακισμένο το οποίο βλέπουν για πρώτη φορά!


Παρόλα αυτά ο Σωτήριος Στρατήγης είχε δώσει γραμμή στους ψηφοφόρους του να συγκεντρώνονται όλοι πέριξ των εκλογικών του κέντρων, με αποτέλεσμα να παρατηρείται μια παράξενη συγκέντρωση κυρίως ανδρών σε έναν τελείως έρημο Πειραιά!

Στους τοίχους και στις μάνδρες από την προηγούμενη ημέρα είχαν γραφτεί με μπογιά τεράστια γράμματα "Ψηφίσατε Στρατήγη" ή "Στρατήγαρος" αλλά και "Μιαούλαρος" ακόμα και πάνω στα ίδια τα κτήρια των εκλογικών κέντρων!

Εκλογικό Κέντρο στην περιοχή Βρυώνη Πειραιώς (1932). Πίσω στην μάντρα κατά παράβαση του εκλογικού νόμου έχει γραφτεί από την προηγούμενη "ΨΗΦΗΣΑΤΕ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗΓΗ".


Στο κέντρο του Πειραιά ήταν καταφανής η υπεροχή του Στρατήγη, αλλά στους προσφυγικούς συνοικισμούς επικρατούσε όπως είπαμε ο Μιαούλης. 

Στο μεταξύ είχε παρατηρηθεί πως ανάμεσα στα ψηφοδέλτια που κυκλοφορούσαν υπήρχαν και κάποια που στο κάτω μέρος τους ήταν γραμμένος ένα ψηφίο ή ένας αριθμός, προσθήκες που αποτελούσαν λόγο ακυρότητας του ψηφοδελτίου! Αυτό δημιούργησε ακόμη μεγαλύτερη ένταση ανάμεσα στους υποψηφίους.

Τα αποτελέσματα που έγιναν γνωστά την αμέσως επόμενη ημέρα Δευτέρα 11 Απριλίου 1932, έδειξαν πως Δήμαρχος Πειραιώς είχε εκλεγεί ο Αθανάσιος Μιαούλης με 19.818 ψήφους ενώ ο Σωτήριος Στρατήγης είχε λάβει 14.833 ψήφους.

Η ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων έδειξε πως ο Δήμαρχος Πειραιώς είχε εκλεγεί από την επικράτηση των ψηφοφόρων των προσφυγικών περιοχών. Για παράδειγμα στο 45ο Τμήμα στη Νέα Κοκκινιά ο Μιαούλης είχε λάβει 435 ψήφους ενώ το Στρατήγης μόλις 41! Στο 48ο Δραπετσώνας ο Μιαούλης είχε λάβει 412 ενώ ο Στρατήγης 95! 

Γενικώς οι εκλογές του 1932 άφησαν σκιά στις εκλογικές αναμετρήσεις του Πειραιά από πολλές απόψεις. Μια εξ αυτών αφορούσε το 44ο εκλογικό Τμήμα (Νέας Κοκκινιάς) που ενώ ψήφισαν 625 στην κάλπη καταμετρήθηκαν 654 ψηφοδέλτια.

Οι εκλογές του 1932 συνετέλεσαν στον διαμελισμό του Πειραιά σε μικρότερους Δήμους, ώστε το προσφυγικό στοιχείο να διαχωριστεί από τον κεντρικό Δήμο Πειραιώς. Η καρατόμηση του Πειραιά, θα ολοκληρωθεί το 1934 από το κόμμα του Σωτήριου Στρατήγη, το Λαϊκό Κόμμα με αρχηγό τον Παναγή Τσαλδάρη. Καρατόμηση που διατηρείται ως σήμερα!

Η καρατόμηση του Πειραιά το 1934 οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εκλογική αναμέτρηση του Σωτήριου Στρατήγη με τον Αθανάσιο Μιαούλη του 1932 που αντιπροσώπευε σύγκρουση μεταξύ Βενιζελικού και Αντιβενιζελικού στοιχείου


Τέλος να προσθέσουμε ότι ο Αθανάσιος Μιαούλης διετέλεσε Δήμαρχος Πειραιώς μόνο για 120 ημέρες καθώς όταν του ανακοινώθηκε η κάθοδός του στις Βουλευτικές εκλογές που τόσο επιθυμούσε, υπέστη καρδιακό επεισόδιο!

Εργατόκοσμος και πρόσφυγες υπέρ του Αθανασίου Μιαούλη (Βενιζελικοί) συγκεντρωμένοι στη συνοικία του Αγίου Διονυσίου 
Τεθωρακισμένα μπροστά στην Αγία Τριάδα περιφρουρούν τα γραφεία των Φιλελευθέρων (Βενιζελικών) που ήταν ακριβώς δίπλα από το ναό
Το εκλογικό κέντρο του Αθανασίου Μιαούλη δίπλα στην Αγία Τριάδα


Σχετικές αναρτήσεις:

Η καρατόμηση του Πειραιά του 1934






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου"