Ο Όρμος της Αφροδίτης: Από τους γάμους των Σκανδιναβών στο σήμερα



του Στέφανου Μίλεση

Οι πρώτοι γάμοι που τελέστηκαν στην περιοχή του όρμου της Αφροδίτης (Μπαϊκούτση ή Σταυρός) ήταν αυτοί που έγιναν από την Σκανδιναβική Εκκλησία Πειραιώς που για χρόνια λειτουργούσε επί της Ακτής Θεμιστοκλέους 282.


Η συγκεκριμένη εκκλησία είχε ξεκινήσει την λειτουργία της στα τέλη της δεκαετίας του '70 ως εκκλησία των Σουηδών ναυτικών και των οδηγών φορτηγών, καθώς ήταν πολύ κοντά στο λιμάνι του Πειραιά. Στο μεταξύ με το πέρασμα των ετών η λειτουργία της εκκλησίας άλλαξε και μεταβλήθηκε σε έναν πόλο έλξης και συνάντησης όλων των Σκανδιναβών που ζούσαν στην Ελλάδα αλλά και για όσους επισκέπτονταν της Ελλάδα χάρη τουρισμού και αναψυχής κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.

Η Σκανδιναβική Εκκησία στον Πειραιά όταν λειτουργούσε ακόμη. Η φωτογραφία προέρχεται από http://blogg.travelstart.se

Η γραφικότητα του όρμου μπροστά ακριβώς από την Σκανδιναβική Εκκλησία σε συνδυασμό με την έλξη που δημιουργούσε η ίδια η ονομασία (όρμος της Αφροδίτης) καθώς και η ύπαρξη του τεράστιου τσιμεντένιου Σταυρού (με την ύπαρξη αργότερα και του μικρού παρεκκλησιού του Αγίου Νικόλαου) που δέσποζαν στην περιοχή, ευαισθητοποιούσαν ιδιαίτερα τους πιστούς Σκανδιναβούς τόσο, που πολλοί άρχιζαν να προγραμματίζουν το ταξίδι τους στην Ελλάδα συνδυασμένο με έναν γάμο στην Σκανδιναβική εκκλησία Πειραιώς.

Γάμος Σκανδιναβών το 2009 - (Πηγή: www.Kalimera.se)


Άλλωστε η εκκλησία διέθετε εκτός του χώρου λειτουργίας και καφετέρια, βιβλιοθήκη αλλά και ένα πλήρες εξοπλισμένο διαμέρισμα για φιλοξενία και διαμονή. Πολλοί ειδικά Σουηδοί προγραμμάτιζαν κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, μια σύντομη στάση στην Σκανδιναβική Εκκλησία Πειραιώς, γάμο και φωτογράφιση στον γραφικό όρμο της Αφροδίτης και στην συνέχεια ως ταξίδι του μέλιτος, αναχώρηση από το διπλανό λιμάνι για κάποιο Αιγαιοπελαγίτικο νησί.

Σταδιακά ο όρμος της Αφροδίτης έγινε τόσο περιζήτητος στους νεόνυμφους Σκανδιναβούς ώστε έφτασε στο σημείο να έχουν τελεστεί στον συγκεκριμένο χώρο πάνω από 60 γάμοι ενώ πολλά παντρεμένα ζευγάρια έρχονταν στο σημείο προκειμένου να βγάλουν μια φωτογραφία με φόντο τον όρμο. Ο μικρός  Όρμος της Αφροδίτης είχε μεταβληθεί σε σημείο γαμήλιου προορισμού! 

Μπροστά ο Πάστορας της Σκανδιναβικής Εκκλησίας.
Πίσω οι νεόνυμφοι και μερικοί καλεσμένοι
(Πηγή: www.Kalimera.se)


Δυστυχώς οι συμβάσεις γνωστών σκανδιναβικών ονομάτων στο χώρο της ναυτιλίας και των διεθνών μεταφορών κάποτε έληξαν και η Σκανδιναβική Εκκλησία του Πειραιά το 2010 μεταφέρθηκε στην Πλάκα στην Αθήνα καθώς η Πειραϊκή αποστολή της είχε φτάσει στο τέλος της.  Μαζί με αυτήν χάθηκε και η γνωστή στους Πειραιώτες εικόνα, των οδηγών φορτηγών με σκανδιναβικούς αριθμούς κυκλοφορίας, που περιπλανιόντουσαν στην Πειραϊκή αναζητώντας την εκκλησία τους αλλά και η εικόνα χαμογελαστών νέων ζευγαριών που φωτογραφίζονταν στον Όρμο. 


Στο μεταξύ μια μεγάλη καταιγίδα ξέσπασε στην περιοχή με αποτέλεσμα ακόμη και η πινακίδα που για καιρό μετά υπήρχε εκεί, έσπασε σβήνοντας και το τελευταίο στοιχείο πως κάποτε στο σημείο λειτουργούσε μια Σκανδιναβική Εκκλησία.

Από τους γάμους των Σκανδιναβών στο σήμερα:

Από το 2010 ο γραφικός όρμος της Αφροδίτης μπορεί να έπαψε να αποτελεί το κέντρο γάμων για τους Σκανδιναβούς, όχι όμως για τους Πειραιώτες. Πλήθος γάμων λαμβάνουν χώρα στο μικρό παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου, αλλά και φωτογραφήσεων νεόνυμφων ζευγαριών που με τα νυφικά τους κοστούμια προσέρχονται στον μικρό όρμο.

Κάθε εβδομάδα κι όσο ο καιρός το επιτρέπει, ζευγάρια Πειραιωτών ξεκινούν την ζωή τους στην πόλη που επέλεξαν να ζήσουν, έχοντας ως φόντο τον μικρό όρμο της Αφροδίτης και την θάλασσα του Πειραιά.







 Πηγές:
Φωτογραφίες της Σκανδιναβικής Εκκλησίας και των γάμων ελήφθησαν από:  http://blogg.svenskakyrkan.se
και www.Kalimera.se

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου"